• JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

BelépésCímlap
Kávészünet PDF Nyomtatás E-mail
2018. július 02. hétfő, 06:42

            Iskolánk rendhagyó módon ünnepelte a magyar költészet napját. Április 11-én a tanító nénik megzenésített versekkel tisztelegtek a magyar líra előtt. Klasszikus és kortárs költők verseit hallgattuk a Kávészünet zenekar előadásában. Ezzel már ráhangolódtunk az április 16-ai programunkra, ugyanis a Csillag születik c. tehetségkutató műsorban feltűnt, és országos ismeretségre szert tett Kávészünet tartott koncertet az EFOP 3.1.8. Együtt, testvérként a Kéki iskolával projekt keretében.

            A Kultúra Fiatal Nagyköveteit már izgatottan várták a gyerekek. Hazánk egyik legnépszerűbb „versmegzenésítő” együttese az irodalomóráink részesei a mindennapokban, hiszen sokszor hallgatjuk a tanórákon a klasszikus költők műveit az ő előadásukban. Repertoárjuk jól illeszkedik az általános iskola irodalom tananyagához. Most élőben is hallhattuk tőlük Petőfi Sándor, József Attila, Ady Endre, Móra Ferenc, Hollós Korvin Lajos verseit. A koncert végig interaktív volt. Játékokkal, közös szavalatokkal, kérdésekkel vonták be az előadásba a tanulókat. A közös éneklés alkalmat adott a verstanulásra, irodalmi műfajok, fogalmak megismerésére. Jakab Boglárka A cinege cipője, Hegyes Dominik a Mama c. verset adta elő társainak, majd a zenekar a könnyűzene eszköztárát felhasználva befogadhatóbbá, érthetőbbé tette a kötelező tananyag részét képező verseket, valamint a kevésbé ismert költeményeket is. A Kávészünet a diákokat játékokkal, mozgásos feladatokkal vonták be az előadásba. Közösen énekelték Petőfi Füstbement terv című művét. A versek hangulatát a zene tökéletesen visszaadta.

          Tanulóink többségének kevés lehetősége van arra, hogy koncerteken vegyen részt. A pályázati program nagyszerű lehetőséget biztosított arra, hogy a gyerekeknek egyszerre nyújtson szórakoztató kikapcsolódást és kulturális élményt. A Kávészünet zenekar modern, hallgatható, igényes, szórakoztató műsorát vastapssal köszönték meg a diákok.

 
Egészség hét PDF Nyomtatás E-mail
2018. július 01. vasárnap, 19:13

jraleszts

Iskolánk pedagógiai programja kiemelt területként kezeli a tanulóink egészségnevelését, az egészséges életmód kialakítását.

A felső tagozat diákjai számára áprilisban egészséghetet szerveztünk, amely a mozgás, a táplálkozás, a függőségek elkerülése és az életmentés köré csoportosult.

Az osztályok tanulói részt vehettek a falufutáson, ahol az első három helyezett lányt és fiút csokival jutalmaztuk. Meghívásunkra Lehóczkiné Szerdi Ágnes védőnő a szenvedélybetegségekről, a drogok ártalmairól tartott előadást a gyerekeknek, ahol megismerhették a dohányzás, az alkohol, a gyógyszerek és a drog káros hatásait és veszélyeit.

Sajnos napjainkban egyre többet hallunk arról, hogy valakinek megáll a szíve, és a mentők kiérkezésig a közvetlen környezetnek kell az újraélesztést megkezdeni. Fazekas Zsolt mentőápoló és felesége, Fazekasné Nyíri Tünde szülésznő készségesen tettek eleget kérésünknek, és megismertették tanulóinkat azokkal a legfontosabb teendőkkel, amiket vészhelyzetekben kell tennünk. A mentőállomás erre a célra alkalmas babáján bemutatták az újraélesztést, a szívkompressziót, amit a szakszerű segítség megérkezéséig kell alkalmaznunk. A babán minden jelentkező kipróbálhatta és a két egészségügyi dolgozó mellett megtanulhatta a helyes eljárást. A kezdeti bátortalanságok után több tanuló és pedagógus is élt a lehetőséggel.

     Az osztályok az osztályfőnökök irányításával tízóraira zsíros kenyeret készítettek, hozzá friss zöldségféle: retek és újhagyma került a gyerekek asztalára. A teljes kiőrlésű kenyeret a Demecseri Sütőüzem, a friss zöldségeket pedig az önkormányzat biztosította a felső tagozatos gyermekeink számára.

     Sok új információval és élménnyel gazdagodhattak az iskola tanulói az egészséghéten, melyért köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik szaktudásukkal, munkájukkal vagy adományaikkal hozzájárultak.

Poór Sándorné és Sebestyén Attila

 
"Manó klub"- projekt PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 27. kedd, 22:52

 

    Ezt a projektet már több éve végezzük az iskolánkban. Elsődleges célunk az volt, amikor kezdtük, hogy a leendő kis elsősök ne megszeppenve lépjék át az iskola kapuját, hanem bátran, ismerősként. Mi, elsős tanító nénik eljártunk, eljárunk hospitálni az óvodába, hogy ismerkedjünk a gyerekekkel még iskolakezdés előtt. Ezzel a projekttel most őket hívtuk meg, hogy megismerhessék azt a helyet, ami 8 évig a „második otthonuk” lesz.

    Ebben az évben 8 alkalommal találkozunk a leendő elsősökkel. Februártól májusig 7 játékos foglalkozáson vesznek részt, augusztusban pedig sóstói kiránduláson ismerkedünk egymással. Tavaly már ellátogattak az iskolánkba, amikor is a 4. osztállyal közös Mikulás váró kézműves tevékenységen vettek részt.

    Először a szülőkkel találkoztunk az óvodában, szülői értekezleten, ahol ismertettük a projekt lényegét. A programokra minden óvodás külön meghívót kapott, amin fel vannak sorolva az egyes találkozások időpontjai és témái. A szülő feladata, hogy elkísérje gyermekét. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a gyerekek 80%-át rendszeresen elhozzák. Reméljük, hogy ez az idén is így lesz. Várunk mindenkit szeretettel!

 

Mezőné Maklári Erika és Szőllősi Valéria

tanító nénik

 
Versenyek PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 27. kedd, 22:45

 

Helyesen, magyarul

Helyesírás és matematika. Közös bennük, hogy mind a kettő megnehezíti a diákok életét. De nem a mi tanulóinkét! A Rétközi Iskolaszövetség versenyein most is nagyszerűen teljesítettek a gyerekeink.

 

Helyesírási verseny eredménye:

Név

Osztály

Helyezés

Felkészítő nevelő

Orosz Dorina

3.

I.

Soós Lászlóné

Juhász Vivien

4.

III.

Szőllősi Valéria

Beri Alex Szabolcs

7.

I.

Székely Anett

Szabó Dóra

7.

III.

Székely Anett

Balogh Ferenc

8.

I.

Hegyes Szilvia

 

Matematika:

Név

Osztály

Helyezés

Felkészítő nevelő

Balogh Levente

6.

I.

Poór Sándorné

Szabó Dóra

7.

I.

Balogh Ferenc

8.

III.

 

 

Orosz Dorina 3. osztályos tanulónk egy különleges sportágban ért el nagy sikereket Debrecenben.

A pici lány a diákolimpián korcsoportjában KYOKUSHIN Karate Kata számában I., Kumite számában II. helyezést ért el.

 

 

 
Ha március, akkor Petőfi-hét PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 27. kedd, 22:11

 

 

    Immár hagyománnyá vált iskolánkban, hogy minden év márciusában megrendezésre kerül az egyhetes rendezvényünk, a Petőfi-hét. A gyerekek nagyfokú izgatottsággal és lelkesedéssel fogadták a számukra összeállított gazdag programsorozatot, amit idén március 19-23. között valósítottunk meg.

    A fiúk örömére, az első napon Mizsák Csaba tanár úr szervezésében, évfolyamok közti labdarúgó tornára került sor, melyet az alsó tagozaton a 4. osztályosok csapata, a felsősök közt pedig az 5. évfolyamosok nyertek meg.

    Az alsós tanító nénik változatos feladatokkal tették színessé és izgalmassá a gyerekek délutánjait. Kedden akadályverseny várta a csapatokat. A fizikai megmérettetést szerdán szavalóverseny követte. A költészet kedvelői közti versengés két korcsoportban zajlott, akik egy szabadon választott verset szavalhattak el a zsűritagok előtt. Természetesen nem maradhatott el a közelgő ünnepünkre való készülődés és ráhangolódás sem, így csütörtökön osztályonként kézműves foglalkozás várta a kicsiket a Húsvét jegyében. A meghirdetett rajzversenyre („Kék madár” legenda), valamint szépíró versenyre számos remekmű érkezett, amelyet tanító nénikből álló zsűri értékelt. A legszebbnek ítélt munkákat minden érdeklődő megtekintheti az iskola aulájában. A délutáni programok mellett minden délelőtt zsetonokat gyűjtöttek a tanulók. A 2. és a 3. szünetben vidám feladatok várták a játszani vágyókat: tojásdobálás, békaugráltatás, tojáshordás kanállal, valamint toronyépítés. Az összegyűjtött zsetonokat pedig pénteken értékes tárgyakra válthatták be.

    A felsősök sem unatkoztak a Petőfi-hét során, hiszen rájuk is számtalan próbatétel várt. A hétfői labdarúgó tornát követően kedd délután a műveltségé volt a főszerep. A gyerekek csoportokba rendeződve küzdöttek meg egymással. A változatos feladatok izgalmas perceket okoztak a tanulók számára. A lelkes csapatok szerdán „útra keltek”. Az előző évek hagyományával ellentétben idén sajnos nem tudtuk megrendezni a barangolást községünk nevezetes helyein. A rossz időjárási körülmények miatt állomásainkat iskolánk területén alakítottuk ki, ami szerencsére nem szegte kedvüket diákjainknak. A csapatok töretlen jókedvvel és lelkesedéssel készítették el menetlevelüket, fogalmazták meg csatakiáltásukat. A mozgalmas szerdai nap után csütörtökön Petőfi Sándor nyomába eredtünk. A különféle játékos feladatok segítségével gondolatban a reformkorban érezhettük magunkat. Nagyfokú izgatottság övezte a versengést, hiszen a három nap összesített eredménye alapján legjobbnak bizonyuló csapat megmérkőzhetett a tanárok csapatával. A pénteki tanár-diák mérkőzés jutalma a 7. évfolyamos fiúkból összeállt csapatot illette meg. A hét utolsó délutáni programja a Sebestyén Attila tanárúr vezénylésével megrendezett sor-és váltóverseny volt. A Petőfi-hét délelőttjei is jó hangulatban teltek, hiszen az első három szünetben játékos feladatok zajlottak iskolánk aulájában. Az egyes feladatok nyertesei jutalmul zsetonokat kaptak, melyeket pénteken értékes tárgyakra, édességekre válthatták be. Reggelente kulturpercekkel indult a tanítás. A felső tagozat évfolyamainak néhány képviselője versrészleteket olvasott fel. Néhány pályázatot is hirdettünk a diákok számára: szépíró verseny, illusztráció készítése, Power Point bemutató készítése, tablókészítés. A meghirdetett szépíró versenyre számos alkotás érkezett, ami rangsorolása fejtörést okozott a zsűri számára. Ugyancsak nehéz volt a Mátyás király mondáiról készített illusztrációk értékelése is, hiszen szinte minden felső tagozatos tanulótól érkezett pályamű a felhívásra. A legszebb művekből kiállítást rendeztünk, mely az iskola auláját díszíti. Power Point bemutató és tabló is készült a reformkor nagyjairól, valamint Mátyás király reneszánsz udvaráról. A hét zárásaként került sor a versenyek értékelésére, a jutalmak kiosztására. Szívből gratulálunk a díjazottaknak!

    Igyekeztünk a hét programjait úgy összeállítani, hogy minden tanuló megtalálja a korosztályának és érdeklődésének megfelelő tanulási és szórakozási lehetőséget, melyen keresztül tudásukat tovább bővíthették egyes témákban. Ezúton szeretnék köszönetet mondani minden segítő pedagógusnak azért, hogy ez a hét megvalósulhatott, és a gyerekek új élményekkel, tudással gazdagodhattak.

 

Pelsőczi Zsoltné

tanárnő

 
Március 15. PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 27. kedd, 21:56

 

   Március 15-e minden magyar ember számára a magyar történelem legszebb és egyben legismertebb fejezete, az 1848. március 15-i forradalom és az azt követő szabadságharc emléknapja.

170 évvel ezelőtt Európán forradalom söpört végig, mely március 15-én elérte Pestet is. Ez az a nap, mikor a tömeg követelni kezdte régóta megtagadott jogait, Petőfi és társai meg akarták dönteni az akkori rendszert, a függetlenség megszerzése volt a cél. Királyság vagy monarchia helyett köztársaságot akartak. Új Magyarország született, ahol az egész társadalom közös összefogással lefektette a polgári Magyarország alapjait. Az országgyűlésben április 11-én meghozott törvények egy csapásra Európa legkorszerűbb polgári demokráciáját teremtették meg. Amikor az újra megerősödő elnyomó hatalom el akarta venni az országtól ezeket a jogokat, a nemzet fegyvert fogott megvédésükre.

   Hosszú, véres harc vette kezdetét, mely nem kis áldozatot követelt népünktől. 1849 elején az Európa különböző részein kitörő megmozdulások többségében véget értek. A magyaroké azonban nem. Petőfi hősiesen buzdította nemzetét költeményeivel a kitartásra és küzdelemre. Üzenete egyszerű volt: Élet vagy halál!

   Iskolánk március 14-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezést. Az iskola aulájában tanulóink megemlékeztek iskolánk névadójáról, Petőfi Sándorról. Balogh Ferenc 8. osztályos tanuló szavalata után a diákönkormányzat képviselői megkoszorúzták a költő mellszobrát. A községi rendezvényt a művelődési házban tartottuk. A hetedik osztály tanulói készítettek ünnepi műsort, mellyel méltó emléket állítottak a márciusi ifjak számára.

 

Szűcsné Hajdu Márta

tanárnő

 
Pályaorientációs nap PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 27. kedd, 21:25

 

 

    A 2017/2018-as tanév rendjéről szóló 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelet szerint ettől az évtől az iskolák rendelkezésére álló tanítás nélküli munkanapok közül “egy tanítás nélküli munkanap kizárólag pályaorientációs célra használható fel.” Iskolánkban 2018. március 10-én került sor először a Pályaorientációs nap megrendezésére az 1-8. évfolyamon.

 

Bővebben...
 
Pénz7 projekt PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 27. kedd, 21:17

 

 

   Magyarország 2015-ben csatlakozott először ahhoz, az Európa- szerte 23 országban egy időben zajló kezdeményezéshez, melynek célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyi ismeretekkel rendelkező, sorsát e téren is kezében tartó fogyasztó információkkal való támogatását, a figyelemfelkeltést a pénzügyi tudatosságra. 

   Iskolánkban 2018. március 5-9. között került megrendezésre a pénzügyi témahét, melynek felelősei Poór Sándorné és Rozalek Henrietta tanárnők voltak.

A pénzügyi tudatosságról szóló tematikus hét hazánkban a negyedik Pénz7, ami március 5-én kezdődött.

   Tanulóink egy-egy tanóra keretében a hasznos tudás mellett élményeket is szerezhettek. Előnyöket és hátrányokat mérlegeltek, felismerték a tartalékolás, takarékosság jelentőségét, erősödött tervezőképességük. A témahét keretén belül matematika és német órákon bővíthették a pénzzel és a pénzügyekkel kapcsolatos ismereteiket.

   Németórákon a multikulturális nevelés került előtérbe. A tanulók ismeretbővítésének középpontjába az euró, mint pénznem és fizetőeszköz került. Az ötödik osztályos gyerekek megismerkedhettek a valutával, a valutaárfolyam fogalmával, más európai uniós országok pénzérméivel, bankjegyeivel. Játékos feladatokon keresztül párbeszédes formában sajátíthatták el a fizetéssel, kereslet-kínálattal kapcsolatos szituációkat.

   Matematikaórán a 7-8. osztályos diákok megismerkedhettek a gazdasági fogalmakkal, a gazdaság szereplőivel, és a saját virtuális pénzüket oszthatták be tudatosan, előre megtervezetten. Betekintettek a felnőttek világába, és játékos formában egy képzeletbeli család jövedelmét osztották be. Meglepődtek, mennyi mindenre kell figyelniük a felnőtteknek életük során. Megnézhettek egy előadást, amelyet az Oktatási Hivatal készített a pénzügyi tudatosságra nevelés érdekében. Ebben hallhattak többek között a bankok szerepéről, a kamatról, a rejtett költségekről, a tudatos tervezésről, az ár-érték arányról.

   Filmvetítések, vetélkedők, előadások, szellemi fejtörők, plakátkészítés és online-játékok színesítették az információnyújtást, melyet – reméljük – hasznosítani is fognak életük során diákjaink.

 

Rozalek Henrietta és Poór Sándorné

tanárnők

 
Futsal PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 27. kedd, 20:50

    

         2018. március 20-án az Együtt, testvérként a kéki iskolával c. pályázat keretében az egészséges életmódról hallgattak előadást a gyerekek, valamint egy érdekes sporttal, a futsallal ismerkedtek meg.

     Neves előadókkal találkoztak. Először Buga Mihály rekreációs és társadalomszervezési szakértő, kommunikációs szakember az egészséges életmódról tartott interaktív előadást. Megbeszélték, miért fontos az egészségünk megőrzése, mi tartozik az egészséges életmódhoz, hogyan táplálkozzanak, sportoljanak. Majd Hódi Richárd pedagógus, kommunikációs szakember, a Dunakeszi Kinizsi NB II-es csapatnak a műsorvezetője, a Kartal SE futsal kommunikációjáért felelő referense egy különleges sporttal, a futsallal ismertette meg a gyerekeket. A futsal a nagypályás labdarúgás hivatalos, teremben játszott változata. A tanulóink nagyon szeretnek focizni, de ez egy picit másabb. Hódi Richárd ismertette az alapvető különbségeket, népszerűsítette a sportágat. Bemutatta a labdát, beszélt a játék szabályairól és a karrierlehetőségekről. Ez már nemcsak a fiúk játéka, egyre több lány is űzi ezt a sportot. A foglalkozás második felében a gyakorlatban is kipróbálták a gyerekek ezt a pörgős, dinamikus, élvezetes labdajátékot. Mindenki tetszését elnyerte, még a lányok is beálltak játszani. A végén Hódi Richárd az ügyességüket is próbára tette. A gyerekeknek a kapufát kellett eltalálniuk adott távolságból. A versenyt Oláh Barbara nyerte meg. A foglalkozás mindenki tetszését elnyerte, a diákok jól érezték magukat.

Hegyes Szilvia

intézményvezető

 
„A vers néma. Adj neki hangot! A vers a könyvben halott. Keltsd életre!” PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 26. hétfő, 16:37

     Az Együtt, testvérként a kéki iskolával c. pályázat keretében 2018. február 19-én kulturális programon vettek részt tanulóink. A Nemzeti Színház művésze, Bakos-Kiss Gábor érkezett hozzánk. A színművészt hatalmas üdvrivalgás fogadta a tornateremben. Nagy érdeklődéssel várták a gyerekek a Nívó-díjas, Ki viszi át a szerelmet? emlékplakettel kitűntetett előadóművészt.

    Bakos-Kiss Gábor közvetlen stílusával magával ragadta a tanulókat, előadásával lenyűgözte őket. Hamar szót értett a diákokkal, főleg miután megyénk szülötte elmondta, hogy gyerekként már járt Kéken. Ő is nagyon szeretett focizni, és döntetlent játszottak a kéki csapattal. Karinthy, József Attila verseinek szavalatával, énekekkel, musical darabokkal színesítette előadását. Közben saját életútjáról is beszélt. Elmesélte a gyerekeknek, hogyan lett színész, hogyan jutott el a középiskola matek tagozatától, majd a jogi egyetemtől a színház világáig. Az előadást interaktívvá tette. Volt itt közös éneklés, beatbox. Felhívta a figyelmet az olvasás fontosságára, a versek szeretetére. A programot a Valahol Európában c. musical híres betétdalával zárta.

 

                                                                                   Hegyes Szilvia intézményvezető

 
Együtt, testvérként a kéki iskolával PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 26. hétfő, 16:34

      Intézményünk minden pályázati lehetőséget megragad, amely elsősorban az oktatás hatékonyságának, eredményességének javítását, a tanulási motiváció növelését, az iskolaelhagyás és lemorzsolódás megakadályozását, az esélyegyenlőséget, a szabadidő aktív és élményszerű eltöltését, az egészséges életmód, a digitális kompetencia fejlesztését célozza.

     Az elmúlt tanévben több pályázatot is beadtunk, s örömmel vettük, hogy a testvériskolai pályázatunk nyert, és 2020. január 31-ig 50 felsős tanuló vesz részt a programban. A szatmárnémeti és a szamoskrassói iskolával alakítunk ki kapcsolatot a következő 2 évben. A gyerekeknek heti rendszerességgel van tantárgyi fejlesztés (matematika és magyar nyelv és irodalom), idegen nyelvi óra (angol és német) és tematikus foglalkozás (egészséges életmód, Európai Uniós ismeretek, önkéntesség, a partneriskola megismerése).

     E mellett a diákokra táborozás, kirándulás a partneriskolához, verszenei koncertek, előadások, kézműves foglalkozások várnak. Tartalmas két év elé nézünk.

 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

7. oldal / 17
Copyright © 2024 Kéki Petőfi Sándor Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola. Minden jog fenntartva.

Névnap

Ma 2024. június 17., hétfő, Laura, Alida és Alina napja van. Holnap Arnold és Levente napja lesz. Sok boldogságot kívánunk!

Iskolánk névadója

Szavazás

Miből szeretnétek többet látni weboldalunkon?
 

RSS link