Címlap
Október 06. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Lisóczki Mihály   
2015. november 15. vasárnap, 08:09

Az aradi vértanúk emléknapja, október 06.

 

 

   Az 1848/49-es esztendő mérföldkő a magyar nép történetében. Forrong az egész ország. Kossuth, Petőfi, Vasvári vezetésével igazságos harcot vív a magyar nemzet a szabadságáért, függetlenségéért. Hosszú a harc, a katonák százai esnek el, de a lelkesedés újabb és újabb lendülettel viszi a csatába a magyar honvédeket. Így folytatódott a küzdelem az utolsó vesztes csatáig, ami után Görgey augusztus 13-án Világosnál letette a fegyvert.

A szabadságharc elbukott. Ezután jött a megtorlás. A Habsburgok így akarták megbüntetni a magyar népet, hogy elrettentsék a birodalom többi népét a további forradalomtól. Ezért Ferenc József teljhatalmat adott a kegyetlenkedéséről hírhedt Haynau tábornoknak, aki halálos ítéletek sorát rendelte el. 1849. október 6-án végezték ki Pesten az első magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajos grófot, Aradon pedig a magyar honvédség 13 parancsnokát. Majd az ítéletek alapján több százan követték őket a halálba, neves és névtelen hősei a forradalomnak.

   Mártírhaláluk azóta jelképpé vált. Annak a küzdelemnek és áldozatvállalásnak a szimbólumává váltak ők, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott nemzeti függetlensége megteremtésért.

 

 „S ők élni fognak, élni mindörökkön,

Szent lesz, örökké szent a sírgödör,

Amíg az eszmény ki nem hal e földön,

Míg magyar szellem még magasba tör,

Az igét, melyért éltet áldozának,

Szívébe írták az egész hazának,

Utódtól fogja hű utód tanulni:

Hogyan kell élni, s hogy lehet meghalni.”

 

   Iskolánkban az ötödik osztály tanulói ünnepi megemlékezéssel készültek az évfordulóra. A diákok előadásaa magyar történelem egyik legszomorúbb fejezetéről, méltó emléket állított a szabadságharc hőseinek, és ünnepi hangulatot teremtett a résztvevő közönség számára.

 

Szűcsné Hajdu Márta

osztályfőnök

Módosítás dátuma: 2015. november 15. vasárnap, 08:14
 
Copyright © 2024 Kéki Petőfi Sándor Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola. Minden jog fenntartva.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz. Sok boldogságot kívánunk!

Iskolánk névadója

Szavazás

Miből szeretnétek többet látni weboldalunkon?
 

RSS link