Címlap
Magyar Népmese Napja 2023 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2023. október 12. csütörtök, 16:56
 

   A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ünnepeljük meg 2005 óta. Céljuk az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség tovább öröklődjön az újabb generációkra. A jeles ünnepnapnak Benedek Elek születésnapját, szeptember 30-át jelölték ki.


    A mi iskolánkban is megemlékeztünk erről a napról szeptember 28-án. A bejárat melletti táblára képeket és érdekes olvasni valót raktunk ki, melyet minden érdeklődő megnézhetett, elolvashatott. Az alsó tagozatos gyerekek pedig valamilyen népmesét hallgathattak meg a tanító nénijük előadásában, majd rajzaikkal illusztrálhatták a hallott mesét. A 3-4. osztályos tanulók csoportokban izgalmas rejtvényeket, feladatokat oldottak meg a mesékkel kapcsolatban.


  Természetesen nagyon tetszett minden gyermeknek ez a nap, hiszen a mesehallgatásnál gyermekközpontúbb tevékenység kevés van. Igaz, mai felgyorsult világunkban kissé szokatlan ez a foglalatosság, de nem ismeretlen. Muszáj a mai gyerekeket is egy kicsit visszafogni, lecsendesíteni, valamint gondolkodásra késztetni a hallgatott mese által. Nagyon fejlesztő hatással van a képzeletre, szókincsre, gondolkodásra egyaránt, s ezekre a képességekre nemcsak gyermekkorban, de egész életünkben szükségünk van. Úgyhogy a népmese nemcsak a hallgatóra, de az olvasóra is hatással van, mindenki tanulhat belőle, mivel egy-egy nép kollektív tudását, tapasztalatát tartalmazza.


    Kedves Szülők! Szeretettel ajánlom, hogy kisgyermeketeknek minden este olvassatok fel egy szép mesét! Ezzel szépen le lehet zárni a napot, lecsendesíteni, megnyugtatni alvás előtt gyermeket. Az így együtt töltött néhány perc, esetleg fél óra pótolhatatlan a szülő-gyermek kapcsolat későbbi alakulásában is.


     Sok türelmet és kitartást kívánok hozzá!

 

                                                Bozsó Gizella

                                                 tanító néni

 
Copyright © 2024 Kéki Petőfi Sándor Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola. Minden jog fenntartva.

Névnap

Ma 2024. október 18., péntek, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz. Sok boldogságot kívánunk!

Iskolánk névadója

Szavazás

Miből szeretnétek többet látni weboldalunkon?
 

RSS link