Médiakavalkád
Kenyérsütés régen és ma projekt |
Írta: Administrator |
2015. november 15. vasárnap, 09:11 |
KENYÉRSÜTÉS RÉGEN ÉS MA PROJEKT
MENTOVICS ÉVA: Aranybúza - mezők éke
Melengető napfény járta, szél simított dús hajába, megcsodálták erdők, rétek, dísze volt a messzeségnek. Megőrölve, megszitálva langyos vízzel teszik tálba, megkelesztve, megdagasztva pihen kicsit a damasztba’, majd kemence szája várja, hogy pírt süssön orcájára. Aranybúza - mezők éke - vártunk már az új kenyérre!
A mai világban, már a falvakban élők közül is egyre kevesebben tudják, hogy mi is az az aratás, hogyan készül a kemencében sült házikenyér. Nem ismerik a közösen végzett munka hangulatát, az aratáshoz, kenyérsütéshez fűződő népszokásokat. Ezért, a projekt keretén belül egy olyan programsorozatot szerveztünk a tanulóknak, mely során információkat gyűjthettek az aratás folyamatáról, a házikenyérsütés lépéseit összehasonlíthatták a pékségben zajló munkával, és megismerkedhettek a munkafolyamatok során használt eszközökkel. Összegyűjtöttük, és az iskola aulájában kiállítottuk a kenyérsütéshez kapcsolódó használati tárgyakat. A projektzáró rendezvényen a Demecseri Sütőüzem és a Gabi Csemege által felajánlott teljes kiőrlésű kenyerek és pékáruk megkóstolásával, az egészséges táplálkozás és életmód iránti igény kialakítására ösztönöztük a tanulókat.
A tanórán kívüli tevékenységek kiemelt célja volt a hagyományok megőrzése, ápolása, a múlt és a múltban élt emberek tisztelete, a szülőfaluhoz való kötődés erősítése, és a kétkezi munka megbecsülése, értékelése.
Szeretnénk megköszönni Poór Sándor polgármester úrnak, Bobik Jánosné nyugdíjas tanárnőnek, Szabó László őstermelőnek a projekt megvalósulásához nyújtott segítségét, továbbá a Gabi Csemegének és a Demecseri Sütőüzemnek a felajánlott finomságokat.
Szűcsné Hajdu Márta Szabó Miklósné |
Módosítás dátuma: 2015. november 15. vasárnap, 09:13 |